To danie kosztuje grosze, a wygląda jak z restauracji. Można je podać do obiadu, może też być przekąską
Wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów na stoiskach mięsnych. Można z niej wyczarować pasztety czy dodać do wytrawnych placków, ale przede wszystkim usmażyć i podać do obiadu. Wiele osób do smażenia wątróbki dodaje cebulę i kawałki jabłka. To jedna z najpyszniejszych wersji. Nasz przepis nieco ją modyfikuje, ponieważ jabłka są pieczone i faszerowane smażoną wątróbką. To proste i bardzo efektowne.
Jak zrobić wątróbkę w jabłkach?
To jest wątróbka z jabłkami, a dokładnie wątróbka w jabłkach. Chodzi o to, aby wątróbką nafaszerować upieczone już jabłuszka. Jabłka można piec bez żadnych dodatków, chodzi o to, aby nieco zmiękły i można było łatwo wydrążyć z nich gniazda nasienne (należy jednak zostawić możliwie dużo miąższu). Wątróbkę się smaży z cebulką, a potem nakłada do jabłek niczym do miseczek. Jabłka można wypełnić po same brzegi, a żeby było to łatwiejsze, samą wątróbkę można pokroić na mniejsze kawałki.
Przy samym smażeniu wątróbki warto pamiętać o podstawowej zasadzie: wątróbkę soli się na końcu. Dzięki temu pozostanie idealnie miękka.
Przepis: Wątróbka w jabłkach
Efektowny pomysł na wątróbkę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 4 jabłka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie jabłekJabłka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut, aż zaczną mięknąć (jednak nie powinny się rozpadać).
- Smażenie wątróbkiWątróbkę obtocz w mące, cebulę posiekaj. Smaż wątróbkę na rozgrzanej oliwie, dodaj cebulę, masło i smaż wszystko razem. Na koniec smażenia dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Faszerowanie jabłekZ jabłek zetnij górę i łyżeczką wydrąż środki. Napełnij je wątróbką, cebulą, przykryj resztą jabłka i podawaj.
Jak podawać wątróbkę z jabłkami?
Wątróbkę w jabłkach można podać do obiadu. Doskonale pasuje do pieczonych z ziołami ziemniaczków. Do takiego zestawu nie trzeba już podawać surówki. Tę rolę spełnia jabłko.
Sama wątróbka z jabłkami może też być przystawką czy pyszną przekąską na ciepło zjedzoną w ciągu dnia. Idealnie się też sprawdzi na przyjęciach. Smakuje rewelacyjnie podana z chrupiącymi kromkami chleba przesmażonymi wcześniej na maśle. W wersji odświętnej podaj jabłka z wątróbką na dużym półmisku wyścielonym zielenią, np. listkami rukoli abo roszponki. Posyp je pestkami granatu czy suszoną żurawiną, możesz także dorzucić garść orzechów włoskich.